Laat het vlees eerst op kamertemperatuur komen, neem hier zo'n 2 uur de tijd voor.
Dep het vlees goed droog en doe het in een grote kom. Bestrooi het met zout en peper, schep het vervolgens even om.
Snijd de ui en bak deze in een steelpan met boter. Zodra dit een beetje bruin is gebakken doe je de azijn erbij. Dit houd je vervolgens op laag/middel vuur warm.
In een ruime braadpan bak je de eerste helft van het vlees rondom bruin. Deze haal je vervolgens uit de pan. Dan bak je de andere helft rondom bruin. Daarna voeg je ze samen en bak je het rondom goed bruin. Het mag net niet aanbranden.
Giet de steelpan met ui en azijn over in de braadpan met het vlees.
Pers de jeneverbessen en doe deze in een metalen kookei (of theezakje) samen met de kruidnagels. Deze voeg je vervolgens samen met de laurierblaadjes en nootmuskaat toe aan het vlees.
Zorg dat het vlees net onder staat door wat warm gekookt water toe te voegen. Dit laat je vervolgens 2,5 uur stoven op laag vuur.
Verkruimel de plakken ontbijtkoek en voeg deze toe aan het vlees samen met de appelstroop. Dit laat je vervolgens weer een uurtje stoven op middel tot hoog vuur. Zodat het wat gaat indikken en het vlees goed uit elkaar valt. Blijf regelmatig even roeren.
Haal de laurierblaadjes en het kookei (of theezakje) eruit. Je zuurvlees is nu klaar om van te smullen!