Ga terug
pizza deeg napolitana

Zelf pizza deeg maken – het pizza Napolitana deeg

Hoe maak je pizza deeg? Makkelijk en lekker, lees je vooraf wel even goed in!
4.50 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 1 dag
Bereidingstijd 1 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 1 persoon

Ingrediënten
  

Deeg (voor 1 pizza)

  • 200 gram typo 00 bloem
  • 130 gram water
  • 5 gram zout
  • 3 gram biergist
  • Heb je geen biergist tot je beschikking? Gebruik dan 2,7 gram bakkersgist of 1 gram gedroogde instant gist per pizza. 
  • Voor het spreiden van de pizza zodra het deeg klaar is gebruiken we Semola (tarwegriesmeel). Wij hebben hier standaard een zak van in huis.

Tomatensaus (voor 4 pizza's)

  • 1 blik gepelde tomaten bij voorkeur de San Marzano tomaten
  • 20-30 blaadjes basilicum
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 snufje zout
  • 1 snufje peper

Instructies
 

HET DEEG

  • Gooi alle benodigdheden voor de pizza in een grote deegkom
  • Mix het met een mixer met deeghaken, tussen de 10 en 15 minuten. Niet langer!
  • Strooi wat bloem op het aanrecht, haal het deeg uit de kom en maak er een mooie bol van, doe deze vervolgens weer terug in de kom. Dek het af met wat vershoudfolie, doe aan de binnenzijde van de folie even wat olijfolie, dan plakt het deeg daar straks niet aan vast. Dit laat je vervolgens zo’n 3 tot 5 uur op kamer temperatuur rijzen.
  • Zit de rijstijd erop, dan ga je aan de slag met porties maken. Hoeveel deeg per pizza? Snijd het op in zo’n 260 gram per bol.
  • Bestrooi de binnenzijde van een luchtdichte bak met wat bloem. Vouw lucht in het deeg en leg het met de vouwzijde naar beneden in de bak.
  • Dit laat je vervolgens zo’n 21 uur in de koelkast rijzen. Mocht je niet genoeg ruimte in de koelkast hebben, dan kun je het ook op 21 graden zo’n 6-9 uur laten rijzen. (ook handiger als je het dezelfde dag nog zou willen eten)
  • Na deze rijstijd is het pizzadeeg zo goed als klaar om afgebakken te worden. Voor het spreiden van de pizza gebruik je griesmeel/maismeel.

DE TOMATENSAUS

  • Pureer de gepelde tomaten met een staafmixer
  • Voeg de basilicum blaadjes, een scheut olijfolie en wat peper en zout naar smaak toe

BAKKEN MAAR

  • Heb je het deeg in de koelkast laten rijzen? Haal het dan geruime tijd vooraf eruit. Zo kan het fijn op kamertemperatuur komen. Laat het wel nog even in de luchtdichte bak zitten.
  • Gebruik het Semola meel om de pizza in vorm te stretchen, let echter wel op dat je dit op een gladde ondergrond doet, bijvoorbeeld het aanrecht.
  • Beleg de pizza. Begin met de tomatensaus, dan de mozzerella en de rest naar wens! In de notities staan wat topping ideeën!
  • Een napolitaanse pizza wordt normaliter rond 480 graden gebakken. Wij bakken onze pizza’s daarom graag in een Ooni pizzaoven maar in een oven onder de grill op de hoogste stand kan ook. Zorg dat de pizza zo hoog mogelijk in de oven staat. Je zult dan echter niet zo’n fijne korst krijgen als de echte napolitaanse pizza’s hebben. Smaken zal ‘ie zeker wel doen!

Notities

    • Zorg dat je de mozzerella een dag van tevoren al in stukjes snijd en laat het in een kommetje uitlekken in de koelkast. Wij leggen het zelf altijd in een handdoek in een bakje. Zo voorkom je dat de pizza erg nat wordt in het midden
    • Pizzarette is ook eens zo lekker met dit pizza deeg! Zorg dan echter dat je niet 260 gram gewicht per deegbolletje aan houdt maar rond de 75-100 gram. Afhankelijk van hoe groot jouw pizzarette is. 
    • Zo beleggen wij onze pizza's het liefste:
      • Prosciutto cotto, artisjok en champignons
      • Prosciutto di parma, cherrytomaten, champignons, rucola en verse pesto
      • Gorgonzola, pecorino, grana padano en eventueel cheddar
      • Tonijn, ui en zwarte olijven
Trefwoord Pizza