Pizza deeg maken recept
PIZZA! Wij houden van een goede Napolitaanse pizza. We willen onszelf hier geen expert in noemen, maar na een aantal keren oefenen en een pizza-lesje in Rome, zijn onze buikjes toch iedere keer goed gevuld! Jij vraagt je natuurlijk af, hoe maak je pizza deeg? Dus bij deze een heerlijk recept voor de liefhebber, het lijkt veel tijd te kosten maar zodra je de handigheidjes kent is het zo gepiept. We geven je daarnaast nog wat andere tips voor jouw perfecte pizza avond!
Zelf pizza deeg maken – het pizza Napolitana deeg
Ingrediënten
Deeg (voor 1 pizza)
- 200 gram typo 00 bloem
- 130 gram water
- 5 gram zout
- 3 gram biergist
- Heb je geen biergist tot je beschikking? Gebruik dan 2,7 gram bakkersgist of 1 gram gedroogde instant gist per pizza.
- Voor het spreiden van de pizza zodra het deeg klaar is gebruiken we Semola (tarwegriesmeel). Wij hebben hier standaard een zak van in huis.
Tomatensaus (voor 4 pizza's)
- 1 blik gepelde tomaten bij voorkeur de San Marzano tomaten
- 20-30 blaadjes basilicum
- 1 scheutje olijfolie
- 1 snufje zout
- 1 snufje peper
Instructies
HET DEEG
- Gooi alle benodigdheden voor de pizza in een grote deegkom
- Mix het met een mixer met deeghaken, tussen de 10 en 15 minuten. Niet langer!
- Strooi wat bloem op het aanrecht, haal het deeg uit de kom en maak er een mooie bol van, doe deze vervolgens weer terug in de kom. Dek het af met wat vershoudfolie, doe aan de binnenzijde van de folie even wat olijfolie, dan plakt het deeg daar straks niet aan vast. Dit laat je vervolgens zo’n 3 tot 5 uur op kamer temperatuur rijzen.
- Zit de rijstijd erop, dan ga je aan de slag met porties maken. Hoeveel deeg per pizza? Snijd het op in zo’n 260 gram per bol.
- Bestrooi de binnenzijde van een luchtdichte bak met wat bloem. Vouw lucht in het deeg en leg het met de vouwzijde naar beneden in de bak.
- Dit laat je vervolgens zo’n 21 uur in de koelkast rijzen. Mocht je niet genoeg ruimte in de koelkast hebben, dan kun je het ook op 21 graden zo’n 6-9 uur laten rijzen. (ook handiger als je het dezelfde dag nog zou willen eten)
- Na deze rijstijd is het pizzadeeg zo goed als klaar om afgebakken te worden. Voor het spreiden van de pizza gebruik je griesmeel/maismeel.
DE TOMATENSAUS
- Pureer de gepelde tomaten met een staafmixer
- Voeg de basilicum blaadjes, een scheut olijfolie en wat peper en zout naar smaak toe
BAKKEN MAAR
- Heb je het deeg in de koelkast laten rijzen? Haal het dan geruime tijd vooraf eruit. Zo kan het fijn op kamertemperatuur komen. Laat het wel nog even in de luchtdichte bak zitten.
- Gebruik het Semola meel om de pizza in vorm te stretchen, let echter wel op dat je dit op een gladde ondergrond doet, bijvoorbeeld het aanrecht.
- Beleg de pizza. Begin met de tomatensaus, dan de mozzerella en de rest naar wens! In de notities staan wat topping ideeën!
- Een napolitaanse pizza wordt normaliter rond 480 graden gebakken. Wij bakken onze pizza’s daarom graag in een
Ooni pizzaoven maar in een oven onder de grill op de hoogste stand kan ook. Zorg dat de pizza zo hoog mogelijk in de oven staat. Je zult dan echter niet zo’n fijne korst krijgen als de echte napolitaanse pizza’s hebben. Smaken zal ‘ie zeker wel doen!
Notities
-
- Zorg dat je de mozzerella een dag van tevoren al in stukjes snijd en laat het in een kommetje uitlekken in de koelkast. Wij leggen het zelf altijd in een handdoek in een bakje. Zo voorkom je dat de pizza erg nat wordt in het midden
-
- Voor het portioneren gebruiken wij deze deegkrabber.
-
- Pizzarette is ook eens zo lekker met dit pizza deeg! Zorg dan echter dat je niet 260 gram gewicht per deegbolletje aan houdt maar rond de 75-100 gram. Afhankelijk van hoe groot jouw pizzarette is.
-
- Zo beleggen wij onze pizza’s het liefste:
- Prosciutto cotto, artisjok en champignons
- Prosciutto di parma, cherrytomaten, champignons, rucola en verse pesto
- Gorgonzola, pecorino, grana padano en eventueel cheddar
- Tonijn, ui en zwarte olijven
- Zo beleggen wij onze pizza’s het liefste:
Wij hebben dit recept geleerd tijdens een pizza cursus in Italië. Wij houden van Italië, maar hebben zelf ook honden. Wanneer we naar Italië gaan nemen we onze honden graag mee. Vaak is het lastig om geschikte hondenvakanties in Italië te vinden, maar via DogAways.com is dit ons gelukt!
Erg lekker recept! Beter dan het deeg van de lokale pizzeria’s
Daar sluit ik me bij aan