Rendang met rijst en groente

Er gaat niets boven een lekkere rendang! Dit is een verhollandste variatie op een heerlijke Indonesische rijsttafel. Wanneer we veel tijd hebben maken we de curry pasta of boemboe zelf, maar in dit recept maken we gebruik van een curry pasta van de lokale toko. Want zeg nou zelf: soms moet je het jezelf makkelijk maken! Met een minimale inspanning kun je zo toch een heerlijke en indrukwekkende rijsttafel serveren aan je gasten.

makkelijke rendang met bijgerechten

Rendang met rijst, groente en meer bijgerechten!

Rendang is een populair Indonesisch gerecht dat wordt bereid met verschillende bijgerechten zoals rijst en groente. Het wordt gekenmerkt door zijn rijke, kruidige smaak en is vaak een favoriet op feestelijke gelegenheden. In dit recept gebruiken we rode curry pasta om het koken te vereenvoudigen, maar voel je vrij om het te vervangen door verse kruiden als je dat wilt. Laten we beginnen met het maken van deze heerlijke rendang. Selamat makan!
4.50 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 5 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Porties 4

Ingrediënten
  

Rendang

  • 4 eetlepels rode curry pasta of boemboe
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 800 gram runderpoulet
  • 500 ml kokosmelk (6% vet)
  • 1 limoen
  • 1 eetlepel suiker

Bijgerechten

  • 300 gram rijst (lange korrel)
  • 2 stelen bosui
  • 1 winterpeen
  • 1 komkommer
  • 100 gram sojaboontjes
  • 50 gram gebakken uitjes
  • 4 stukken naanbrood
  • 1 zak kroepoek
  • 1 bakje ongezouten cashewnoten

Instructies
 

  • Doe de olijfolie in een braadpan en zet op hoog vuur.
  • Wanneer de olijfolie heet is voeg je de curry pasta of boemboe toe. Fruit dit aan gedurende een paar minuutjes zodat de smaken van de paste vrij komen. Let wel op dat dit niet aanbrand, dus blijf goed roeren.
  • Voeg het vlees toe, bak dit kort aan.
  • Voeg nu alle kokosmelk toe en breng het geheel rustig aan de kook.
  • Wanneer het geheel kookt zet je de pan op laag vuur. Zorg dat de rendang onder het kookpunt blijft. Stoof het gerecht gedurende 4 uur met het deksel erop.
  • Haal een half uur voor het diner het deksel van de pan en laat het geheel inkoken. Langzaam zal de kokosmelk verdampen en wordt de rendang steeds meer een sausje.
  • Zet nu de rijst op en kook deze droog gedurende 20-25 minuten.
  • Wanneer de rendang voldoende is ingekookt kun je de limoen erin uitpersen.
  • Voeg tot slot een eetlepel suiker toe en roer het geheel nog eens goed door.
  • Serveer de rendang met rijst. Wij vinden het altijd leuk om een echte "rijsttafel" te maken en zetten de tafel graag helemaal vol met allemaal lekkere bijgerechtjes. Denk hierbij aan: rauwe worteltjes (fijngehakt), rauwe komkommer, soja boontjes, bosui, gebakken uitjes, cashewnootjes, naanbrood & kroepoek.

Notities

  • Wat eet je bij rendang? Bij rendang kun je verschillende bijgerechten eten. Wij eten dit gerecht graag met rauwkost zoals komkommer of worteltjes. Wat ook erg lekker is zijn bijvoorbeeld boontjes of spitskool. Verder kan naanbrood en kroepoek natuurlijk ook niet ontbreken!
  • Welke rijst bij rendang? Langgraan rijst (long grain rice) is een echte aanrader. Voor een goede “sticky rice” is het het beste om de rijst droog te koken.
  • Welke wijn past bij rendang? Wij drinken graag een rode wijn bij rendang. Met de Surani Costarossa Primitivo di Manduria van het jaartal 2020 zit je altijd goed (te koop bij de Sligro). 
Trefwoord boemboe rendang, makkelijke rendang, Rendang met rijst en boontjes

Vond je dit artikel interessant? Neem dan ook zeker eens een kijkje op ons andere blog: The Aquascape Hub



2 gedachten over “Rendang met rijst en groente”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept