Vandaag willen we jullie meenemen in ons dagelijkse kookproces. We hebben allebei een drukke baan, en soms is het dan lastig om elke dag te koken. In het weekend nemen we hier uitgebreid de tijd voor, maar doordeweeks is dit lastiger vanwege werk, sporten en andere verplichtingen. Hoe fijn is het dan als je ook doordeweeks heerlijk kunt eten?
Werk met een eetschema
Elk weekend maken we een weekschema voor de komende week, waarin we vastleggen wat we gaan eten. Daarbij noteren we alle ingrediënten die nodig zijn om de maaltijden op tafel te zetten. Een bijkomend voordeel van zo’n eetschema is dat je in de supermarkt alleen koopt wat je die week nodig hebt. Zonder plan koop je vaak willekeurige dingen waar je op dat moment zin in hebt, waardoor het uiteindelijk duurder kan uitvallen. Door alle ingrediënten voor de werkweek alvast in huis te halen, ben je goed voorbereid. Meestal koken we voor twee dagen. Op dagen dat we niet sporten, hebben we meer tijd om te koken, en op sportdagen kunnen we snel aan tafel.
Even preppen in het weekend
Vaak bereiden we in het weekend alvast een heerlijke maaltijd voor doordeweeks. In het weekend hebben we immers meer tijd. Koken is leuk, maar vooral als je er echt tijd voor hebt. Laatst hebben we bijvoorbeeld een heerlijke bolognesesaus gemaakt en deze in porties ingevroren. We plakken er een handige sticker op met de datum van bereiding. Zo heb je, wanneer je weinig tijd hebt, een lekkere en gezonde saus klaar, en hoef je alleen nog de pasta te koken. Wij gebruiken hiervoor stickers op rol van Stickerkoning om de prepdatum bij te houden. Andere gerechten om in het weekend te preppen zijn bijvoorbeeld rendang en curry’s.
Soep is altijd goed
Soep is altijd een goede optie. Vaak maken we in het weekend een pan bouillon van 8 liter, die we vervolgens invriezen. Zo kun je doordeweeks elke dag genieten van verse soep, of de bouillon gebruiken om bijvoorbeeld risotto te maken. Het is altijd handig om bouillon in de vriezer te hebben, of het nu groente-, runder- of kippenbouillon is. Een kop soep smaakt altijd goed! Zorg wel voor een grote ketel, want bij het maken van bouillon houd je ongeveer de helft van de vloeistof over. Wij hebben een pan van 8 liter waarin veel groenten en schenkel passen. Na het trekken van de bouillon halen we de groenten en schenkel eruit, waardoor we uiteindelijk zo’n 4 liter bouillon overhouden. Verdeel dit bijvoorbeeld in de handige plastic bakjes van IKEA en je hebt vier porties soep eenvoudig in de vriezer.
Heb jij nog handige tips om toch lekker te eten doordeweeks, ook al heb je weinig tijd? Laat het ons weten in de comments!