Limburgs zuurvlees

Weer een heerlijk recept uit ons eet-dagboek. In het weekend zetten we graag een stoofpotje op. Een daarvan is een heerlijk potje Limburgs Zoervleis! Zoals wij hem het liefste eten!

Limburgs zuurvlees

Limburgs zuurvlees

Zo hebben wij het zuurvlees het liefste! Bij deze een super handig en overzichtelijk recept. Een lekkere grote portie voor een grote groep of heerlijk om in te vriezen voor een volgende keer!
5 van 1 stem
Bereidingstijd 5 uur
Gang Hoofdgerecht
Porties 8 personen

Ingrediënten
  

  • 1,6 kilo runder- of varkenspoulet Bij voorkeur van de lokale slager!
  • 8 flinke uien, waarvan 3 rood
  • 400 ml azijn
  • 7 plakken ontbijtkoek
  • 7 eetlepels appelstroop
  • 12 jeneverbessen
  • 1 eetlepel nootmuskaat
  • 7 laurierblaadjes
  • 7 kruidnagels
  • zout en peper
  • bakboter

Instructies
 

  • Laat het vlees eerst op kamertemperatuur komen, neem hier zo'n 2 uur de tijd voor.
  • Dep het vlees goed droog en doe het in een grote kom. Bestrooi het met zout en peper, schep het vervolgens even om.
  • Snijd de ui en bak deze in een steelpan met boter. Zodra dit een beetje bruin is gebakken doe je de azijn erbij. Dit houd je vervolgens op laag/middel vuur warm.
  • In een ruime braadpan bak je de eerste helft van het vlees rondom bruin. Deze haal je vervolgens uit de pan. Dan bak je de andere helft rondom bruin. Daarna voeg je ze samen en bak je het rondom goed bruin. Het mag net niet aanbranden.
  • Giet de steelpan met ui en azijn over in de braadpan met het vlees.
  • Pers de jeneverbessen en doe deze in een metalen kookei (of theezakje) samen met de kruidnagels. Deze voeg je vervolgens samen met de laurierblaadjes en nootmuskaat toe aan het vlees.
  • Zorg dat het vlees net onder staat door wat warm gekookt water toe te voegen. Dit laat je vervolgens 2,5 uur stoven op laag vuur.
  • Verkruimel de plakken ontbijtkoek en voeg deze toe aan het vlees samen met de appelstroop. Dit laat je vervolgens weer een uurtje stoven op middel tot hoog vuur. Zodat het wat gaat indikken en het vlees goed uit elkaar valt. Blijf regelmatig even roeren.
  • Haal de laurierblaadjes en het kookei (of theezakje) eruit. Je zuurvlees is nu klaar om van te smullen!

Notities

  • Wij eten vaak het zuurvlees vaak samen met (oven)friet of aardappel gratin! Heerlijk met een goede klodder mayonaise.
  • Ook leuk om het zuurvlees te serveren in deze mini pannetjes: XXX
Trefwoord limburgs zoervleis, limburgs zuurvlees, stoof, stoofpotje, stoofvlees, zoervleis, zuurvlees


1 gedachte over “Limburgs zuurvlees”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept