De allerlekkerste lasagne

Welkom bij ons recept voor de allerlekkerste lasagne! Lasagne maken zonder pakje? Deze heerlijke lasagne tradizionale wordt gemaakt met een ragu van gehakt en een saus van runderbouillon en tomatenpuree, zonder gebruik te maken van pakjes of zakjes. Dit geeft de lasagne een authentieke smaak. De kaas zorgt voor een knapperige korst bovenop en de witte saus, ook wel bechamelsaus genoemd, geeft het een heerlijk romige smaak. We hopen dat je geniet van onze recept voor deze heerlijke lasagne al ragu!

Lasagne al ragu

Lasagne al ragu

Wil jij een echte Italiaanse lasagne maken? Dit Italiaanse lasagne recept komt het meest in de buurt van een lasagne hoe je hem op vakantie in Italië krijgt.
5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 1 uur 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Vleessaus

  • 800 gram half om half gehakt
  • 125 gram ongerookte spekblokjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blokje runderbouillon (voor 1 liter)
  • 400 gram tomatenpuree
  • 3 eetlepels olijfolie

Bechamelsaus

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram bloem
  • 1 liter volle melk
  • peper naar smaak
  • zout naar smaak
  • nootmuskaat naar smaak

De lasagne

  • 250 gram verse lasagnebladen
  • 150 gram geraspte kaas
  • 4 blaadjes basilicum (optioneel ter garnering)

Instructies
 

Vleessaus

  • Zet 1 liter runderbouillon op.
  • Verwarm 3 eetlepels olijfolie in een braadpan en bak hierin de spekjes aan.
  • Voeg het gehakt toe aan de spekjes en bak dit rul.
  • Wanneer het gehakt bijna rul is hak of pers je de knoflook fijn en voeg je deze toe aan het gehakt.
  • Wanneer het gehakt rul is voeg je de bouillon en de tomatenpuree toe. Meng dit goed door elkaar en laat dit 1 uur inkoken.

Bechamelsaus

  • Verwarm 1 liter volle melk in een steelpannetje.
  • Maak een roux van de boter en bloem, dit doe je door middel van de boter en bloem samen in een pannetje te verwarmen en goed te roeren met een klopper. Voeg hier flink wat nootmuskaat, peper en zout aan toe naar smaak.
  • Voeg vervolgens beetje bij beetje de verwarmde melk toe aan de roux en roer dit continu goed door. Herhaal dit totdat je alle melk hebt toegevoegd en het een mooie dikke bechamelsaus is.

De lasagne

  • Verwarm de oven voor op 200 °C
  • Vet de ovenschaal in met wat boter.
  • Bedek de bodem van de ovenschaal met een laag van de vleessaus en leg hier een laag verse lasagnebladen op.
  • Herhaal de vorige stap en leg hier een laag bechamelsaus op.
  • Vervolgens maak je dus steeds een laag vleessaus gevolgd met een laag bechamelsaus en vervolgens een laag met lasagnebladen
  • Zorg dat je eindigt met een laagje bechamelsaus en strooi hier wat kaas op.
  • Vervolgens zet je de lasagne in de oven voor 20 tot 25 minuten.
  • Haal de schaal uit de oven en snij in vier stukken, garneer het eventueel met een basilicum blaadje en smullen maar!

Notities

  • Wij kopen het gehakt altijd bij de lokale slager waardoor dit meteen meer smaak heeft. Mocht je toch het gehakt van de supermarkt gebruiken dan kun je dit eventueel zelf nog wat kruiden met gehaktkruiden.
  • Welke kaas bij lasagne? Zelf kiezen wij altijd voor de jumbo pastakaas, maar een geraspte jonge kaas is ook altijd lekker!
  • Bijgerechten lasagne? Bij lasagne kun je eventueel een salade met babyspinazie, feta, granaatappelpitjes, walnoten en wat tomaatjes serveren. Even een lekkere vinaigrette erdoor heen en klaar is kees, dit is echt een lekkere salade bij lasagne!
  • Kun je lasagne van te voren maken? Ja zeker, je kunt alles een dag van te voren klaar maken zodat je de ovenschaal op de dag zelf alleen nog in de oven hoeft te schuiven. Let wel op dat je de kaas pas erop doet net voordat je het in de oven schuift.
Trefwoord italiaanse lasagne, lasagne, lasagne al ragu, lasagne bolognese, lasagne met witte saus, lasagne tradizionale


4 gedachten over “De allerlekkerste lasagne”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept